Kromme remschijven / stuurhuis speling

Bespreek hier alle algemene zaken omtrent de Volkswagen up!
Bartussss
Forum newbie
Berichten: 15
Lid geworden op: do 30 nov 2017, 09:59

Kromme remschijven / stuurhuis speling

Bericht door Bartussss » zo 22 sep 2019, 20:37

Hallo forumleden.
Het volgende. Sinds 2jr heeft mijn vriendin een schitterende VW White Up (2012) met alle denkbare opties (muv. cruisecontrol, gekke Duitsers ook).

Bij aanschaf reed de auto top. Na enkele maanden (4 maand oid, hooguit 3dkm verder), trilde het rempedaal en stuur erg bij het afremmen. Ook klapperde er ergens iets, erg hinderlijk.

De klacht voorgelegd bij de garage waar wij hem gekocht hebben. Resultaat: nieuwe remschijven / blokken. Het “klapperende” geluid, bleek speling te zijn in het stuurhuis. Daar wilden ze niks aan doen aangezien het ook geen APK afkeur zou zijn.

Na de nieuwe schijven, was het een kwestie van tijd dat ook deze schijven krom zijn getrokken.
Nu zie ik door de bomen het bos niet meer.

- Kennelijk is het een vaker voorkomend probleem?
- Wat moet ik vervangen zodat ik geen kromme schijven meer krijg, complete naven?
- Kan ik bijvoorbeeld beter exemplaren van een 2013+ pakken, zijn deze minder gevoelig oid?
- Het klapperende stuurhuis, komt dit ook vaker voor? Ik denk zelf dat dit veroorzaakt is door de remschijven.

Ik hoor graag van jullie! Vriendelijke groeten.

De auto heeft nu 78dkm gelopen.

Caddykaatje
Vagling liefhebber
Berichten: 622
Lid geworden op: wo 27 apr 2016, 20:41

Re: Kromme remschijven / stuurhuis speling

Bericht door Caddykaatje » zo 22 sep 2019, 21:23

Vrees dat je met die kromme remschijven moet leren leven. Ikzelf had bij onze oude Up hetzelfde probleem 3 setjes schijven en blokken en dat binnen de 40.000 km. Van alles geprobeerd maar niets hielp.
Volkswagen UP GTI

dennuus1
Forum eindbaas
Berichten: 1033
Lid geworden op: ma 11 jan 2016, 22:07
Locatie: Omgeving Deventer.

Re: Kromme remschijven / stuurhuis speling

Bericht door dennuus1 » zo 22 sep 2019, 21:45

Hier nog nooit last gehad van kromme remschijven, heb meerdere 3 lings in onderhoud (gehad) maar hoor inderdaad wel dat er wel eens problemen mee zijn.

Je kan nog proberen om de schijven af te draaien aan de auto, dan word de eventuele slingering van de naaf ook meegenomen.

Verder met montage van de nieuwe remmen extra goed op letten; nieuwe schijven én blokken monteren, raakvlak van de remschijf 100% schoon, en absoluut niet invetten (er zijn veel monteurs die graag overal vet aan smeren zodat het niet vast roest) dit moet je absoluut niet doen, het vet houd de warmte langer vast, waardoor de temperatuur verschillen extra groot worden waardoor de schijven ook krom kunnen trekken.

Verder zoveel mogelijk proberen niet door plassen heen te rijden, niet de auto wassen met warme remmen, niet je voet op het rempedaal houden als je stil staat etc etc, hierdoor krijg je allemaal temperatuur verschillen en dus kans op krom trekken. Veel meer kun je er eigenlijk niet aan doen.

Speling in het stuurhuis komt héél veel voor, kom het eigenlijk wel dagelijks tegen, de ene auto heeft er meer last van dan de ander. Is geen veroorzaker van kromme remschijven, maar, de ene auto is de ander niet dus zeg nooit - nooit.

Je moet wel proberen uit te sluiten of je speling hebt op de tandheugel of speling hebt op de binnenste stuurkogel. Dit is beide niet goed te zien zonder de stuurhuishoezen los te halen (vandaar dat het ook geen afkeurpunt is, speling is niet zichtbaar)

Binnenste stuurkogel is namelijk vrij eenvoudig/goedkoop te vervangen, een compleet stuurhuis is natuurlijk een ander verhaal.

Blackciti
Vagling liefhebber
Berichten: 161
Lid geworden op: di 24 okt 2017, 13:33

Re: Kromme remschijven / stuurhuis speling

Bericht door Blackciti » ma 23 sep 2019, 15:35

@ Bartussss:

Kijk hier even in dit draadje: Rammelend geluid voorin de auto tijdens rijden
door BramBenz » ma 23 sep 2019, 10:29

Verder kan ik je aanraden dat het beste middel tegen zogenaamde kromme schijven echt remmen is. En dan bedoel ik, rem eens een paarkeer vanuit hoge snelheid tegen het antiblokkeren aan. Je zal zien dat het prima helpt.

De meeste klachten ontstaan juist doordat er vaak veel te voorzichtig wordt geremd, waardoor er verglaasde delen op de remschijven ontstaan. Dat geeft tijdens remmen trilling in het stuur, omdat de verglaasde delen niet afremmen en de niet verglaasde delen wel afremmen. Je kunt je voorstellen wat dat voor gevoel geeft tijdens afremmen.
Hetzelfde gebeurt er als je in de bergen constant met je voet op de rem staat en beetje bij beetje afremt omdat je bang bent te hard te gaan. Daardoor verglazen de schijven helemaal en remmen ze ook helemaal niet meer, wat levensgevaarlijke situaties oplevert. Ook in de bergen moet je, wanneer je te hard dreigt te gaan gewoon af en toe stevig afremmen, juist om je remmen te sparen!

F.Moerland
Vagling liefhebber
Berichten: 224
Lid geworden op: di 10 sep 2013, 16:32

Re: Kromme remschijven / stuurhuis speling

Bericht door F.Moerland » wo 01 jan 2020, 16:02

Ook Ik heb meerdere setjes kromme schijven gehad. En dat heeft niet te maken met hoe ik rem of wel of niet door plassen ben gereden. Ik rij al 30 jaar auto en heb dit nog nooit meegemaakt. Het is echt een technisch mankement. Bij de derde keer hebben ze mijn hele remsysteem uit elkaar gehaald en de hele mikmak weer gemonteerd met een ander merk remschijven en remblokken. Voor mijn gevoel was de intensieve schoonmaak van het remsysteem eigenlijk de oplossing. Het leek namelijk dat de remblokken toch wrijving hadden met de schijven waardoor ze uiteindelijk toch warm worden en op den duur krom gaan trekken.

Ziggyy
Forum newbie
Berichten: 1
Lid geworden op: ma 02 mei 2022, 00:17

Re: Kromme remschijven / stuurhuis speling

Bericht door Ziggyy » ma 02 mei 2022, 00:22

Beste,

Ik heb sinds kort een high up! Van bj 2017. (100dkm)
Wij hebben ook probleem met het getik op slecht wegdek en trillen van het stuur.. ik kom er niet aan uit, ik lees ook heel vaak het stuurhuis maar wat zou het probleem dan zijn? Ik wordt gek van dat getril en de remblokken heb ik van het weekend uit elkaar gehaald en allemaal schoongemaakt. Banden heb ik gewisseld van plek en alle banden voor de zekerheid gebalanceerd. Het leek erop dat de stuurhuis heel erg dicht op chasis zat gemonteerd. Heeft het trillen van het stuur ook te maken met de stuurhuis of kromme remschijven? Zoja wat kan ik hieraan doen.. alvast bedankt!

Gebruikersavatar
Tom Westendorp
Unicorn
Berichten: 13317
Lid geworden op: za 28 jan 2012, 17:04
Locatie: Enschede
Contacteer:

Re: Kromme remschijven / stuurhuis speling

Bericht door Tom Westendorp » ma 02 mei 2022, 11:36

Banden al opnieuw laten balanceren?
Bezoek ook eens de vwupforum Blog: blog/

dennuus1
Forum eindbaas
Berichten: 1033
Lid geworden op: ma 11 jan 2016, 22:07
Locatie: Omgeving Deventer.

Re: Kromme remschijven / stuurhuis speling

Bericht door dennuus1 » di 03 mei 2022, 19:01

Banden kun je niet balanceren.

Plaats reactie